Translate

2013. augusztus 15., csütörtök

Egy kutyaharapott története

VIGYÁZAT, A BEJEGYZÉS VÉGÉN KÉP TALÁLHATÓ A SÉRÜLÉSRŐL!

A nyár derekán, amikor pont a szőlőt ellenőriztem volna, megharapott egy kutya. 
Sajnos azon a környéken elég sok NEM gazdátlan, de szabadon kóborolni hagyott kutyák.
Mint utána érdeklődtem a hatóságok (a helyi jegyzőhöz tartozik az ügy) nem tudnak ezzel kezdeni semmit. 

A kutya agresszív volt, azonnal támadott, ahogy meglátott, mégpedig úgy, hogy a gazdája ott volt mellette. Mire rákiabáltam már kétszer megharapott. A gazdája nem nagyon csinált semmit.

A harapás elég durva volt, cafatokban lógtak ki belőlem, dőlt belőle a vér is, nem vagyok egy nagy orvoshoz járó, de rögtön láttam, hogy ezzel a sebbel nem úszom meg az orvosi kezelést. 

A kutyatulajdonos csak azt hajtogatta, hogy letörli betadinnal, de azt végül találta (ezt annyira nem bánom). Rögtön elmondta egyébként hogy be van oltva kutya. A hölgy kedves lánya azért hazavitt kocsival, de közben azt taglalta, hogy ez egy kóborkutya (ott ült békésen az anyja lábánál előtte, a másik kutyájukkal együtt) és hogy lövessem le én, ha egyszer engem harapott meg.

Ezek után a sürgősségi felé vettük az irányt, ahol elmondták, hogy szükség lenne a kutya oltási könyvére. Vissza is mentünk ért, de fura módon, akkor már a kutya kóborkutya volt, nekik csak egy kutyájuk van, de mondjuk az sincs beoltva, mert az már fogatlan és nem kell beoltani.

Másnap kiderült közös ismerősök segítségével, hogy a kutyát bevitték egy menhelyre. A menhelyvezetőtöl ezt az információt kaptam: 

Esetleírás

4068 azonosítószámú kutya.

2013. június 26-án M. J. ... alatti lakos beszállított állatotthonunkba egy közepestestű, fekete rövidszőrű kutyát, barna jegyekkel, a kutya karanténba került, a 4068-as azonosító számot és a Smokie nevet kapta. A hölgy elmondása szerint a kutyát K...en találták, ott tartották pár napja a szüleinél. A kutya származásáról, oltásáról elmondása szerint információval nem rendelkezik.
Délután telefonon megkeresett bennünket T. A.  akit ez az állat a tegnapi nap folyamán egy kutya megharapott. A hölgy kijött és beazonosította a kutyát, valóban a fent jelzett állat harapta meg. Így az állat veszettség megfigyelését megkezdtük.
...

A harapás tényéről a behozó bennünket nem tájékoztatott, ami számunkra feltűnt, az a kutya és a hölgy közötti kapcsolat: a hölgy elmondása szerint találta a kutyát, aki egy kicsit agresszív, ennek ellenére ő nyugodtan berakta az autójába, utaztatta és a kutya rá láthatólag hallgatott. Az átvételkor a dolgozóval szemben egészen másként, támadólag viselkedett.
A kutyával kapcsolatban néhány nap múlva megkeresett bennünket M. K., aki levele szerint állatvédő és a kutyát a L. Egyesület átvenné. Tájékoztattuk a veszettség megfigyelésről és megkérdeztük, hogy a kutyát ismeri-e. A következő választ kaptuk:
„Kedves...

Nagyon köszönöm a válaszát. 
A kutyáról annyi információm van, hogy erősen területvédő, szelektál az emberek között. Akit elfogad ahhoz feltétel nélkül ragaszkodik, és bízik benne - de sajnos nem jó emberekben bízott-. A környék kóbor kutyái között ő volt az alfa a csapatban.
Találkoztam már vele,  nem fog bántani, a tanyán azon leszünk, hogy rehabilitáljuk, ivartalanítsuk, és felelősségteljes, gondoskodó gazdát keressünk neki - amiben eddig sajnos nem volt része-.
Én kérek elnézést, hogy nem tájékoztatta önöket a bevivő ezekkel az információkkal, a hülyeségre sajnos nincs mentség főleg, ha egy kutya élete a tét.
13-án mennénk érte, a Tanyáról 12-én valamikor a délutáni-esti órákban indul egy nagyobb csapat kutya gazdához- de az bizonytalan, hogy pontosan mikor mennek, ezért mennék szombat reggel, vagy délután érte amikor Önöknek megfelel.

Üdvözlettel,

M. K.


Feltűnő a behozó és az érdeklődő azonos családneve és az is látható, hogy utóbbi hölgy is ismerte a kutyát, így feltételezhető, hogy a kutya nem talált állat volt.

A kutya azóta örökbefogadhtü, azért nem túl megnyugtató, hogy ilyen kutyát is örökbeadnak. 

Ráadásul az állatotthon tájékoztatása eléggé hiányos. Elmondják ugyan hogy megkapott valakit (nem megkapott, hanem marcangolta a lábam, ráadásul a környékbeliek szerint sok probléma volt a kutyával, mindenkit támadott, rendszerint kerítésen kívül tartózkodott, és a másik állatotthon is úgy adta ki, hogy agresszív és kezelhetetlen) de nagyon barátságos, nyilvánvaló mondjuk, hiszen olyan foglalkozik vele aki nagyon jól ismeri.

Az adatlapján a kutya története nincs feltűntetve, csak valami latin szöveg arról, hogy mennyi nehézségen kellett az utóbbi időben keresztülmennie. Arról nem volt szó, hogy ő maga mennyi szenvedést okozott másoknak.

És akkor jöjjön ide a kép, amit ez a kutya okozott:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése